top of page
pernillalindroos

Del 1: Ibland behövs en livskrispresent för att lyckas



Du har kanske redan insett att din bokidé är viktig – att din skrivdröm är det. Att det redan finns miljontals böcker därute men att det finns plats för en till. Din bok. Jag menar, varför inte?

Ungefär så långt hade jag själv kommit i mina resonemang där jag satt med världens bästa bokidé (i vart fall i mina ögon) men fick det ändå inte att ”hända”.

Inte förrän jag gav mig själv den bästa tänkbara livskrispresenten (fyllde fyrtio). En kursresa till Costa Rica. Ingen skrivarkurs – nej, i detta skede något mer värdefullt. Det jag lärde mig då, de verktyg jag fick med mig, ledde till att jag kunde dra nytta av allt jag kunde om skrivande, fortsätta förkovra mig. Utbildningen var till: mental tränare.

 

Vad jag lärde mig?

Jo, jag förstod vilka mentala hinder som hindrade mig. De som kan få vem som helst att ge upp – helt omedvetet. Man kan gå och tro att man har kontroll eftersom dessa ”hinder” är rätt ”självklara”. Vi tar inte tiden att djupdyka i dem – och därför kan de fortsätta påverka oss.

Man behöver ta kommandot.

Först genom att hitta vilken, eller vilka, spärrar man har.

Sedan granska dem ärligt för att kunna bearbeta, justera, så att man kan ta sig över hindren och fortsätta framåt.

Jag tänker visa er hur, men för att du inte ska rusa framåt, kommer du att få en i taget av de avgörande mentala aspekter jag lärde mig under kursen. De som kan få allt att haverera – eller att få dig att en dag skriva den där sista meningen i ditt bokmanus.

De kallas begränsande övertygelser och är föreställningar som du kanske har om dig själv och ditt skrivande. Jag kallar dem ”De osynliga hindren”.

 

Så Låt oss göra dem synliga!

 


Kort om: Det första osynliga hindret

Ett: Har jag tillräckligt mycket drivkraft?

Klart du har! Men definiera det. Vad är det som faktiskt driver dig till att skriva?

Är det nyfikenhet? Längtan?

Behovet av att förmedla något? Få bli hörd?

Är skrivandet ett kall för dig - något du bara måste göra?


Det finns en tyngd i att verkligen känna till vad ens drivkraft i skrivandet är. Det blir som en motor som driver dig framåt. Utan motor - ja, så vet vi vad som händer (eller snarare inte händer) ...

Och vad definitionen än är för dig bör du ta drivkraften på allvar för att alls kunna dra nytta av den. Din inre drivkraft behöver få ta sin plats. Allt som får oss att må bra är viktigt för vårt välmående och vår personliga utveckling. Om du inte tar dig själv och din drivkraft på allvar kanske du hindrar dig från en viktig aspekt i ditt liv. Så var synligt ärlig med kraften i skrivandet. Förstå att det utvecklar dig som människa och att du vill utvecklas som människa. Skrivandet kan bli smärtsamt, lustfyllt och allt däremellan – men det är en väg till självinsikter. Så ta även smärtan.

Ingen sätter bättre ord på betydelsen av att skriva – kraften i skrivandet – än prisbelönta författaren och skrivcoachen MONIKA FAGERHOLM.


Följ länken och du får höra hennes definition.

 

Klippet är taget ur Monikas kurs ”Att komma i mål med skrivandet”. Finns i sin helhet:




Dessa ”Osynliga hinder” presenteras noggrant i Skrivcafés kursprogram ”SKRIV din BOK”.

 

34 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page